از جمله کسب و کارهایی که همواره با چالشهای زیادی مواجه است، آژانس مسافرتی و گردشگری است. به همین دلیل، استفاده از استراتژیهای مهم و کاربردی بازاریابی و تبلیغات اهمیت زیادی برای فعالان این حوزه دارد. از جمله مهمترین و تاثیرگذارترین روشهای جذب مشتری و بازاریابی، روش دهان به دهان است که قدرت تاثیرگذاری بالایی دارد. در ادامه، به تعریف بازاریابی دهان به دهان در آژانس مسافرتی و گردشگری و بررسی انواع مختلف و نکات مربوط به آن میپردازیم.
بازاریابی دهان به دهان چیست؟
این روش، یکی از قدیمیترین و موثرترین روش بازاریابی است که در آن مصرف کنندگان بعد از استفاده از محصولات یا خدمات، تجربه شخصی و میزان رضایتمندی خود را با بقیه به اشتراک میگذارند. به عبارت دیگر در این روش، بازاریابی توسط گفتگوهای مردم عادی انجام میشود و از این طریق، مشتریان جدیدی برای کسب و کارها جذب میشود.
عملکرد بازاریابی دهان به دهان در آژانس مسافرتی و گردشگری
به طور کلی این نوع از بازاریابی در آژانسهای مسافرتی، به سه دسته تقسیم میشود:
تاثیرگذاری ارگانیک درون مصرفی
این مدل، از سادهترین مدلهای بازاریابی دهان به دهان است که مصرف کننده، رضایتمندی خود را از محصول با شخص دیگری در میان میگذارد. به عبارت دیگر در این مدل، کسب و کارها تلاشی در جهت بازاریابی و جذب مشتری انجام نداده و صرفا مصرف کننده یا مشتری، رضایت یا عدم رضایت خود را از محصولات یا خدمات عنوان میکند.
تاثیرگذاری بازاریاب خطی
در این مدل بر خلاف مدل ارگانیک، بازاریابی از طرف شرکت انجام میشود. یعنی شرکت به صورت کاملا هدفمند، خصوصیات و ویژگیهای محصولات مورد نظر خود را به مشتریان خود معرفی میکند. در این مدل از بازاریابی، شرکتها از روشهایی بر پایه گفتگو و مکالمه بین افراد برای فروش محصولات خود استفاده میکنند.
تاثیرگذاری شبکه همسازی
در این مدل از بازاریابی دهان به دهان، کسب و کارها و شرکتهای تولیدی از طریق ایجاد کانالهای مختلف، اقدام به ارائه مطالب و توضیحات در قالب معرفی محصولات خود میکنند. استفاده از این مدل بازاریابی دهان به دهان در انجمنها و رسانههای اجتماعی، موجب ایجاد گفتگو و مکالمه بین کاربران میشود. علاوه بر آن، امکان کنترل و مدیریت فعالیتهای بازاریابی را به صورت آنلاین برای بازاریابان فراهم میکند.
مزایای استفاده از بازاریابی دهان به دهان
- افزایش اعتبار برند محصول یا خدمات ارائه شده
- افزایش رضایتمندی مشتریان و در نتیجه رشد و پیشرفت کسب و کار
- افزایش کیفیت و به دنبال آن تبلیغ محصول از سمت مشتری و در نتیجه کاهش هزینهها
استراتژی و تکنیکهای بازاریابی دهان به دهان در آژانسهای مسافرتی و گردشگری
لازمه موفقیت در این روش بازاریابی، ایجاد ارتباط قوی با مشتری است. برای رسیدن به این نتیجه لازم است نکات زیر را رعایت کنید:
شناخت مخاطب
یکی از موارد استراتژی بازاریابی، شناخت درست و کامل از مخاطب است. این مسئله در ایجاد و یا افزایش علاقه در مخاطب بسیار موثر میباشد. در این تکنیک، باید ابتدا مخاطبان دستهبندی شده و مواردی که دارای مشکل و یا مسئله مشترک هستند، در یک گروه قرار گیرند.
خاص و منحصر به فرد بودن
یک کسب و کار باید به گونهای باشد که محصول یا خدمت خاصی را ارائه کرده و در ذهن مخاطب باقی بماند.
شناخت اینفلوئنسرها
یکی از بهترین استراتژیها در روش بازاریابی دهان به دهان، برقراری ارتباط با اینفلوئنسرها و ایجاد وفاداری آنها نسبت به برند و کسب و کار مورد نظر است.
فعال بودن در شبکههای اجتماعی
در حال حاظر، بسیاری از کسب و کارها در شبکههای اجتماعی نیز، طرفداران خاص خودشان را دارند. به این ترتیب، بازاریابی دهان به دهان دقیقتر انجام میشود. امروزه شبکههای اجتماعی، بستر مناسبی را برای بازاریابی دهان به دهان فراهم کردهاند. مصرف کنندگان با استفاده از شبکههای اجتماعی میتوانند تجربه خود از سفرهایی که با آژانس خاصی بوده را به راحتی با دیگران به اشتراک بگذارند. به عبارت دیگر، مشارکتی دو جانبه شکل گرفته و مشتری نیز با شما هم مسیر میشود.
شناخت محصول
تمامی کسب و کارها باید نسبت به محصولات، برند یا خدمات خود شناخت کامل و کافی داشته باشند. به عبارت دیگر، باید بدانند که تمرکزشان روی چه موضوعاتی است و محصول تا چه حد به رفع نیازهای مردم کمک خواهد کرد.
بررسی رقبا
صاحبان کسب و کارها باید تحلیل و بررسی درستی در مورد رقبای خود انجام دهند. در این مرحله باید تفاوت خود را با رقیبانشان بدانند و از این تفاوت به نفع خود استفاده کنند.
بسیاری از آژانسهای مسافرتی و گردشگری در سراسر کشور با استفاده از روش بازاریابی دهان به دهان، خدماتی را تحت عنوان سفر به سلیقه شخصی ارائه میدهند. هدف از انجام این کار، پاسخ به سلیقه و نیاز مشتری و در نهایت جذب مشتریهای بیشتر است.